








Furthermore, the Mental Health Act 2001defines ‘mental disorder’ as follows: “mental
disorder means mental illness, severe dementia or significant intellectual disability”
(2001, Part 1, Section 3 (1)). The Act legislates that ‘mental disorder’ requires an
“examination... (which) means a personal examination carried out by a registered
medical practitioner or consultant psychiatnst of the process and content of thought,
the mood and the behaviour of the person concerned” (2001, Part 1, Section 2 (1)).
Since ‘mental disorder’ is defined as a medical iliness then it is not professionally
appropriate that those ‘Psychotherapists’ who are not ‘registered medical
practitioners or consultant psychiatrists’ engage in the medical practise of ‘diagnosis’
let alone ‘examination’.

I am also aware what is assured in the Medical Practitioners Act 2007. It legislates
that: “the practitioner is a person registered under the Health and Social Care
Professionals Act 2005 to practise a profession designated under that Act who only
practises medicine in the course of, and for the purposes of, the lawful practise of
that profession” (Part 6, Section 38 (d)). This part of the legislation does not specify
the medical practise of the ‘diagnosis’ of mental iliness.

in the case of mental health specifically, the Mental Health Act (2001) in the ‘practise
of medicine’ legislates that, in a hospital setting, it is led or supervised by a
“consultant psychiatrist” (2001, Part 6, Section 71 (1)). Since ‘Psychotherapists’,
however, generally are not trained in medicine to register as medical practitioners or
consultant psychiatrists, and it is because of this that they are instead “engaged in
the delivery of the treatment of mental disorder by psychological rather than medical
means” as presented in the definition of ‘Psychotherapist’.

The response to Question 1 (‘Response to Minister for Health on Regulation of
Counsellors and Psychotherapists’) does not address the concerns | have about
‘Psychotherapists’ engaging in the inaccurately framed “health and social care...”
activity of ‘diagnosis’ (p.7). To include the more accurately termed medical activity of
‘diagnosis’ will change the fundamental role of ‘Psychotherapist’, and it will require a
reconstruction to the presented definition.

To include ‘diagnosis’ in the job description of ‘Psychotherapist’ will also potentially
create serious blurring of professional boundaries between the qualified registered
medical practitioners and ‘Psychotherapists’. 1t will undermine the significant
‘diagnostic’ role of both registered medical practitioners and consultant psychiatrists.

The response to Question 1 also does not address my concern for those
‘Psychotherapists’ who are in private practise and who are not part of a medical
multidisciplinary team.

| have included an article | wrote (“Humanistic psychotherapists, car mechanics,
Shakespeare and the DSM-5") which was published in the IAHIP Journal ‘Inside



Out’, (79, 60-70).In this article 1 essentially argue that it is philosophical and
professional anathema for Humanistic Psychotherapists to engage in ‘diagnostic’
activity with their clients. | recommend that clients be referred to the appropriate
medical practitioner if ‘diagnosis’ is professionally considered necessary.
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